sâmbătă, 21 februarie 2015

Este vremea şezătorilor


  
Şezătoarea a constituit unul din obiceiurile cu rol foarte important în viaţa socială a satelor de la izvoarele Râmnicului Sărat. La şezătoare se lucra, se cânta, se spuneau poveşti, se practicau unele jocuri sociale, adică se transmitea şi se prelua tradiţia populară. Semnificaţia socială a şezătorilor consta în faptul că ele contribuiau la menţinerea unei mentalităţi colective în comunitatea satului.
Şezătorile se organizau în perioada iernii, după sărbătorile de iarnă şi până când începea postul Paştelui. Această perioadă este numită de săteni "Câjlegi". De obicei se organizau pe zone / cătune.




O astfel de şezătoare se mai organizează încă, în satul Cerbu din comuna Jitia, de către Florica Ţăpor. Dumneaei este o mare iubitoare a tradiţiilor, dar şi un meşter popular neântrecut. Odată cu sosirea anotimpului rece, ea şi-a amenajat în casă un atelier de ţesătorie propriu, la care vin să lucreze şi alte femei din sat, dar mai ales copii. Îmbină tehnici diferite: ţese în trei şi patru iţe şi şase scripeţi etc.




La cele trei războaie de ţesut se fac marame, brâie, bete, stricători (fote), peretare, covoare, ştergare etc…
Se lucrează foarte încet şi cu  migală, iar dacă se face o greşeală trebuie început totul de la capăt.
Doamna Florica a învăţat să ţeasă de la mama sa, Ilinca Banu, de la vârsta de 11-12 ani. A născocit ea însăşi modele, iar altele  au fost aduse  de prin satele Bisocii.
Atmosfera este veselă: se cântă, se spun poveşti, glume, ghicitori, "se pune ţara la cale". În tot acest timp, se lucrează intens: se ţese la război, se torce, se deapănă lâna, se scărmănă lâna, se tricotează, se făc ciucuri, iar gazda îi serveşte pe prezenţi cu plăcinte, suc şi alte bunătăţi.





Principala problemă este aprovizionarea cu materiale: bumbac subţire şi borangic, care se găsesc foarte greu.
Iniţiativa doamnei Florica Ţăpor este un exemplu despre cum s-ar putea ridica satele  noastre de munte, care se confruntă cu lipsa locurilor de muncă, sau agricultura rudimentară.



Prof. Sorin Pantelimon

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu