Duminică, 4 decembrie 2011, la Vintileasca a avut loc un eveniment demult aşteptat şi plin de însemnătate istorică şi sufletească. În curtea şcolii din centrul comunei, într-o zi plină de soare şi căldură, a fost dezvelit şi sfinţit Monumentul Eroilor vintileni. Un număr de 126 de eroi care au luptat în Primul Război Mondial şi Cel de-al Doilea Război Mondial, precum şi un erou căzut în timpul Revoluţiei Române din Decembrie 1989, îşi au numele trecut pe monument. Urmează ca în anul 2012 să fie adăugate şi numele eroilor care au luptat în Războiul de Independenţă. Urmaşii lor au asistat alături de autorităţile locale, la un moment înălţător care le va rămâne adânc întipărit în memorie.
Inaugurarea Monumentului Eroilor din Vintileasca-Neculele a început prin intonarea Imnului Naţional, marşul Armatei Române, dar şi alte cântece ostăşeşti. Primarul comunei, domnul Marian Georgescu şi toţi cei invitaţi să ia cuvântul, au evocat faptele de arme, dăruirea şi curajul de care au dat dovadă înaintaşii lor, pe toate câmpurile de bătălie.
Profesorul Sorin Pantelimon, implicat în reconstituirea istoriei locale, a făcut referire la eroismul de care au dat dovadă în Războiul de Independenţă, soldatul Noapteș Gheorghe și cu verii săi Moldoveanu Ghiță și Roșca Anghel din Regimentul 9 Dorobanți – Râmnicu Sărat. “Dând dovadă de bărbăție şi credinţă, ei au căzut în lupta de la Smârdan din 12 ianuarie 1878, pe parapetul redutei în timp ce drapelul Regimentului fâlfăia pe ultima fortificaţie. Din păcate ei nu au mai apucat să se bucure de victorie, războiul terminându-se după numai o lună”. După ce a felicitat autorităţile locale şi întreaga comunitate pentru efortul făcut pentru ridicarea monumentului, profesorul a mai adăugat: “Numai cinstindu-ne înaintaşii, făcând cunoscute faptele şi jertfa lor în slujba interesului naţional, ne respectăm istoria şi pe făptuitorii ei. Avem datoria să ne aplecăm mereu asupra trecutului, să ne recunoaştem şi să ne înţelegem valorile, să ne respectăm eroii. În acest fel, întemeindu-ne pe faptele din trecut, vom reuşi să construim viitorul mai bun pe care cu toţii ni-l dorim”.
A urmat slujba religioasă oficiată de preoţii parohi din Vintileasca şi Bahnele şi sfinţirea monumentului. Lângă ei copiii satelor, îmbrăcaţi în straie populare au aşteptat emoţionaţi derularea evenimentului.
La final a avut loc depunerea de coroane dar şi un moment artistic susţinut de elevii Şcolii Vintileasca, sub îndrumarea doamnei profesor Georgescu-Apostu Stana. Versurile cântecului „E linişte în codrul verde”, al orfanilor de război, a creat o atmosferă de emoţie profundă, iar pe obrazul bătrânilor se puteau vedea lacrimi de aducere aminte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu