Despre locurile şi oamenii din localităţile situate pe cursul superior al râului Rm-Sărat, s-a scris în trecut şi se mai scrie încă şi astăzi. Pe drumurile de munte ce leagă satele şi cătunele din partea de N – V al fostului judeţ Râmnicu Sărat şi-au purtat paşii Al. Odobescu, N. Grigorescu, N. Iorga, Al. Vlahuţă şi alţi oameni de cultură care au vorbit în operele lor despre frumuseţile şi oamenii acestor locuri mirifice. În anii noştri, preocuparea pentru cunoaşterea Văii Râmnicului a depăşit treapta contactului întâmplător cu realităţile ei, devenind un obiect de studiu. S-a constatat astfel că Valea Râmnicului are un potenţial turistic ale cărei bogăţii şi diversitate nu sunt departe de cele ale zonelor turistice cu tradiţie. Un potenţial care se află, este adevărat, la începutul valorificării sale.
Între Râmnice |
O zonă turistică montană ale cărei poteci de culme depăşesc 100 km; izvoare minerale ca cele din Jitia şi Vintileasca; peisaje de un farmec cu totul deosebit a văilor ce urcă până sub culmile munţilor.
O zonă pomicolă bogată; lăcaşuri de cult vestite precum Mănăstirea Poiana Mărului şi schitul Muntioru.
Mănăstirea Poiana Mărului |
Schitul Muntioru |
Acestui potenţial turistic i se adaugă prezenţa omului cu pasiunea sa de a crea, de a da un sens nou şi frumuseţe lucrurilor. Călătorul care îşi va îndrepta paşii către aceste locuri, va descoperi, ca şi Al. Vlahuţă cu decenii în urmă ,,o altă lume,,. O altă lume în ordinea alcătuirilor naturii, dar şi a destinului ei istoric. O lume plină de farmec a acestui ,,plai râmnicean ,, , către care gândul se va întoarce întotdeauna.
Colţ de Plai Râmnicean |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu