sâmbătă, 5 noiembrie 2011

Week-end pe Valea Râmnicului

Oricât de apreciate vor fi fiind frumusețile turistice ale atâtor ținuturi din țara noastră, un loc deosebit de frumos este chiar Valea Râmnicului Sărat. Urcând către izvoarele acestui râu, sunt atâtea peisaje pline de frăgezime care îi așteptă pe turiști, cum rar se găsesc în altă parte. Este adevărat că turismul se află aici încă la începutul lui din punctul de vedere al organizării lui practice (industrie hotelieră, facilități de transport etc.). Însă, pornind către Dumitrești și pănă sus la Vintileasca sau Bisoca, farmecul peisajului copleșesc orice turist pasionat de natură. Sunt locuri predestinate parcă, evadărilor din cotidian la sfârșitul unei săptămâni agitate.
Valea Râmnicului

Valea Râmnicului Sărat, cu drumul ei şerpuitor de-oparte şi de alta a râului, are în ea un aer voievodal. Dealurile cu văi şi pârâuri sunt vegheate la orizont de vârfurile înalte ale munţilor. Pretutindeni te întâmpină o curăţenie a vegetaţiei abundente, o măreţie care te fac să te gândeşti la ceremonialul unui alai domnesc ce urcă spre zarea unei istorii fără de sfârşit. Pe terasele dealurilor sunt răsfirate case frumoase, înconjurate de gospodării şi livezi cu pomi fructiferi. Satele risipite de munte şi tot peisajul din jur, pare că se apropie de cer într-un joc de relief ameţitor.
De la Jitia valea se deschide tot mai mult, dezvăluind privirii călătorului un adevărat anfiteatru natural, mărginit de munţi şi dealuri înalte. Este depresiunea „Între Râmnice”, un spaţiu geografic atrăgător, cu un potenţial turistic nevalorificat. Frumuseţea peisajului, particularităţile naturale, obiectivele social-culturale, oferă multiple momente de recreere, fapt ce o îndreptăţesc să apară pe harta traseelor turistice.
Lacul Vintileasca

Spre deosebire de pantele abrupte din alte părți, aici culmile sunt domoale, înierbate, ușurând accesul omului. Rareori se întâlnesc segmente abrupte, ca de pildă Piatra Mâții, Piatra Olarului s-au Piatra Neculei. Altitudinea moderată și prezența unei vegetații bogate conferă peisajului un aspect particular, pe care îl putem încadra, în mod figurat, în ”spațiul mioritic românesc”.
Localnicii sunt bucuroși de prietenie, ospitalieri, oameni care știu să prețuiască sărbătorile pe care le trăiesc. Un sfârșit de săptămână petrecut în gospodăria lor, echivalează cu vacanța unui copil petrecută la niște bunici buni și iubitori.
Poiana Muntioru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu